Informējam, ka 2013. gada 22. aprīlī Jūrmalas vēlēšanu komisijai tika iesniegti dokumenti par vēlētāju apvienības Jūrmalnieki līdzdalību 2013. gada 1. jūnija pašvaldības vēlēšanās. Jūrmalas vēlēšanu komisija pieteikumu noraidīja – tādēļ šodien, 25. aprīlī, Jūrmalas vēlēšanu komisijas lēmumu apstrīdējām Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK).

Esam pārliecināti, ka pašreizējā Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likuma norma, kas pieļauj lielo pašvaldību (kur iedzīvotāju skaits pārsniedz 5000 iedzīvotājus) vēlēšanās startēt tikai oficiāli reģistrētām partijām un partiju apvienībām, ir antikonstitucionāla.Veicot Latvijas vēlēšanu uzraudzību 2006., 2010. un 2011.gadā, starptautiskie vēlēšanu novērotāji no Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas ir apšaubījuši šāda ierobežojumu pamatotību pat attiecībā uz Saeimas vēlēšanām, bet pašvaldību līmenī tas ir acīmredzami nesamērīgs!

Uzskatām, ka šī norma ir tik antikonstitucionāla, ka to nedrīkst izmantot, lai atteiktu Satversmē paredzētās tiesības uz dalību vēlēšanās tiem kandidātiem, kuri izpilda visas citas likumā noteiktās prasības. Izvērsta juridiskā argumentācija ir pievienota vēlētāju apvienības Jūrmalnieki pieteikumam CVK.

Uz tik neparastu soli Jūrmalas aizsardzības biedrību (JAB) ir pamudinājusi situācija mūsu pilsētā. Kopš 2006. gada JAB ir cīnījusies par godīgu, atklātu, iedzīvotājiem un dabai draudzīgu pilsētas pārvaldi. Diemžēl pilsētā ilgstoši saglabājušās lielas problēmas: kriminālās ķezās nonākuši pilsētas mēri, vāji motivēti un necaurskatāmā procedūrā pieņemti lēmumi un īpaši izteikta ir tradicionālā domnieku pēcvēlēšanu klaiņošana no vienas partijas uz citu. Pacietībai punktu pielika nesenais gadījums ar jaunievēlētā pilsētas mēra Jura Visocka nomelnojošajiem izteikumiem par Jūrmalas aizsardzības biedrību un tās darbību! Tiesa, viņš bija spiests par tiem atvainoties. Vērojot procesus pilsētā jau daudzu gadu garumā, esam zaudējuši ticību tam, ka politiskās partijas jebkad spēs mainīt Jūrmalas pārvaldi. Pārliecībā par to, ka nākamie četri gadi varētu atjaunot iedzīvotāju uzticību savas pilsētas domei, dažu dienu laikā tika izveidota vēlētāju apvienība Jūrmalnieki.

Nedēļas nogalē apvienība dalībai 1. jūnija vēlēšanās izvirzīja četrus pārstāvjus, kuri ir gatavi kandidēt un kuriem atbalstītāji uzticas. Saraksta galvgalī ir Rihards Pētersons, pēc neatkarības atjaunošanas pirmais Jūrmalas mērs, JAB dibinātājs un valdes loceklis, Bulduru iedzīvotājs. Viņam seko Jana Simanovska, inženierzinātņu doktore, cīnītāja par bērnu tiesībām uz kvalitatīvu izglītību. Jana ir no Valteriem, kas ir dzīvesvieta arī Kārlim Vilciņam, ekonomikas konsultantam. Sarakstu noslēdz JAB pašreizējais vadītājs Uldis Kronblūms.

Šo četru cilvēku sarakstu atbalsta vairāk nekā divdesmit citi vēlētāju apvienības biedri, - piemēram, Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ojārs Spārītis, rakstniece Anna Žīgure, jurists Lauris Liepa. Šobrīd saraksta iesniedzēji gaida oficiālu atbildi no Centrālās   komisijas, taču apliecinām, ka gadījumā, ja vēlētāju apvienības Jūrmalnieki dalība tiktu atteikta, esam gatavi tupināt juridisku cīņu gan par vēlētāju apvienību tiesībām piedalīties pašvaldību vēlēšanās visā Latvijā, gan konkrēti par Jūrmalas domes 1. jūnija vēlēšanu leģitimitāti.

 

Plašākai informācijai par JAB iniciatīvu, lūdzu, sazināties ar JAB biedriem Lauri Liepu (29206001) vai Annu Žīguri (26675202).